Четвъртък, Януари 23, 2020

Американската администрация по храните и лекарствата одобри Baqsimi назален прах, първата глюкагонова терапия, одобрена за спешно лечение на тежка хипогликемия, която може да се прилага без инжекция.

Тежка хипогликемия възниква, когато нивата на кръвната захар на пациента паднат до ниво, на което той или тя получава замъгляване на съзнанието или изпада в безсъзнание или страда от други симптоми, които изискват помощ от второ лице за лечение. Обикновено, тежка хипогликемия се появява при хора с диабет, които използват инсулиново лечение. Baqsimi е одобрен за лечение на тежка хипогликемия при пациенти с диабет на възраст над 4 години.

baqsimi product hero2

Baqsimi е прах за приложение в носа. Ще се предлага в дозатор за еднократна употреба, за хора в тежък хипогликемичен епизод.
Baqsimi повишава нивата на кръвната захар в тялото, като стимулира черния дроб към освобождаването на съхранената глюкоза в кръвния поток. Той има обратен ефект на инсулина, който понижава нивата на кръвната захар.

 „Хората, които живеят с диабет, са изложени на риск от понижаване на нивата на кръвната захар под нормалните граници. На пазара има много продукти за тези, които се нуждаят от инсулин, но досега хората, страдащи от тежък хипогликемичен епизод, трябваше да бъдат лекувани с инжекция глюкагон, която първо трябваше да бъде смесена в няколко стъпки ”, казва д-р Джанет Уудкок,, директор на Центъра за оценка и изследване на наркотици на FDA.
Този ​​нов начин на прилагане на глюкагон може да опрости процеса, който може да бъде критичен по време на епизод, особено след като пациентът може да е загубил съзнание или може да има припадък. В тези ситуации искаме процесът да третира страдащото лице да бъде възможно най-опростен. "

 Ефикасността и безопасността на Baqsimi назален прах глюкагон за лечение на тежка хипогликемия е оценена в две проучвания на възрастови групи 83 и 70 с диабет, сравняващи единична доза Baqsimi с еднократна доза глюкагон инжекция в отговор на кръвната захар към индуцирана от инсулин хипогликемия. Баксимите адекватно повишават нивата на кръвната захар. В педиатрично проучване на 48 пациенти на възраст над четири години с диабет тип 1, са наблюдавани подобни резултати.

Баксими не трябва да се приемат от пациенти с феохромоцитом, рядък тумор на надбъбречната тъкан или от пациенти, които имат инсулинома, тумор на панкреаса. 
Баксими не трябва да се приема от пациенти с известна свръхчувствителност към глюкагон или неактивни съставки, присъстващи в медикамента, тъй като могат да се появят алергични реакции.
Баксими  трябва да се използва с повишено внимание от тези, които гладуват дълго време, имат надбъбречна недостатъчност или имат хронична хипогликемия, тъй като тези състояния водят до ниски нива на освобождаема глюкоза в черния дроб.

Най-честите нежелани реакции, свързани с Баксими, са гадене, повръщане, главоболие, дразнене на горните дихателни пътища, сълзене на очите, зачервяване на очите и сърбеж. Страничните ефекти на Баксими са подобни на инжекционния глюкагон, с добавянето на назални и свързани с очите симптоми, поради начина, по който се прилага лекарството.

FDA одобри Baqsimi на Eli Lilly and Company.

Източник: Reuters

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up