Понеделник, Август 19, 2019

Как участват МЗ и НЗОК в демографската катастрофа у нас?

Оксиморон - стилистична фигура, при която се свързват логически изключващи се противоположности. Оксиморони са, например, жив труп, сладка мъка. Оксиморон е и Министерство на здравеопазването, както и Национална здравноосигурителна каса.

ЗдравеОпазване и ЗдравноОсигуряване, са красиви заглавия, но са противоположни с дейността на въпросните институции, при които отдавна наблюдаваме изключване на "опазването" или "осигуяването" на елементарни здравни грижи в 21 век.

Броят на онкоболните у нас се е увеличил тройно от 1980 г. насам.
Това, изглежда, не смущава нито МЗ, нито НЗОК, тъй като една от редовните пркатики на институциите е възпрепятстване на ефективността на аптечната ни мрежа и съответно - лечението на болните българи. 

Не е тайна, че липсват прекалено много лекарства у нас, повечето от които са животоподдържащи медикаменти за автоимунни заболявания, за епилепсия, за ракови заболявания.

Анализирайки системата на здравеопазването у нас, веднага загасяме лампата, защото положението е грозно.
След това проверяваме в коя година се намираме и каква е диктатурата, за да се опитаме да разберем тази сложна и клета съдба на Република България.

България е на първо място в Европа по броя на онкоболните, на първо място по смъртност от рак.
Всяка година умират около 18000 онкоболни. Те участват в демографската катастрофа у нас.

Едновременно с това липсват основни медикаменти за борбата с рака.

Последният случай, известен на медиите, е с пациенти от Северозапада.
Оказва се, че болните са без медикаменти от месеци, въпреки редовните им обаждания до НЗОК.

Проблемът с лисата на лекарства е критичен в онкологията, защото ефективността на терапията изисква стриктно спазване на схемата на лечение. Пропуснат медикамент означава съсипан ефект от прецизно изчислената схема на лечение.

Това не би трябвало да е тайна, нито за МЗ, нито за НЗОК.

Проблемът в Северозапада е сигнализиран от врачанска болница. Лекарте и пациентите аларамират, че проблемът днес е, всъщност, от февруари - липсата на животоподдържащият медикамент Золедронова киселина, който бил обещан за месец май. Какво сме правили от февруари до юни?
Всъщност, лекарството е доста евтино. Защо го няма? Защо през последните години от Българския пазар се дерегистрираха над 1500 лекарства? Защо често и тези, които са регистрирани липства от пазара? Кога ще спре куфарната търговия и кога ще спре реекспорта? 

Редно ли е институциите да се оправдават, определяйки проблемът като административен? Каква е целта на администрацията да осигури лекарства за болните или някаква друга?
Недостойно е да предписваш причината за страданията на болния с липсата на адкватна администрация и то най-вече, защото въпросната администрация касае именно здравеопазването. Болните българи, оставени редовно без животоподдържащите им лекарства е катастрофалния фактор, обесил моралните цености и задължения на държавните органи, които имат за цел да обслужват именно това бързо намаляващо население.
Изглежда демографската катастрофа у нас не се дължи на естествен подбор или емиграция, тя е рожба на организацията на държавните органи.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up