Събота, Февруари 22, 2020

 Световната здравна организация стартира глобална кампания, призоваваща правителствата да приемат инструмент за намаляване на разпространението на антимикробната резистентност, нежеланите събития и разходите.
"Антимикробната резистентност е невидима пандемия", каза д-р Мариангела Симау, помощник-генерален директор за достъпа до лекарства. „Вече започваме да виждаме признаци на пост-антибиотична ера, с появата на инфекции, които не могат да бъдат третирани от всички класове антибиотици. Трябва да пазим тези скъпоценни антибиотици, за да сме сигурни, че все още можем да лекуваме и предотвратяваме сериозни инфекции. "

who

Инструментът AWaRe е разработен от Списъка на основните лекарства на СЗО.
Неговата цел е  да установи контрол на нарастващата резистентност , както и осигуряването на по-безопасно и по-ефективно използване на антибиотици.
Той класифицира антибиотиците в три групи - Достъп, Наблюдение и Резерв -

и уточнява кои антибиотици да се използват за най-разпространените и сериозни инфекции.
АWare също така конкретизира кои медикаменти трябва да бъдат на разположение по всяко време в системата на здравеопазването, както и тези, които трябва да се използват пестеливо или да бъдат консервирани и използвани само в краен случай.

От СЗО съобщават още, че новата кампания има за цел да увеличи пропорцията на глобалната консумация на антибиотици в контролната група Достъп до поне 60% и да намали употребата на антибиотиците, които са най-застрашени от резистентност при групите Наблюдение и Резерв.

Използването на антибиотици от контролната група Достъп понижава риска от резистентност, тъй като те са „тесноспектърни“ антибиотици (които са насочени по-скоро към конкретен микроорганизъм, отколкото към няколко). Те също са по-евтини, защото са налични в генерични формулировки, уточняват от СЗО.

„Антимикробната резистентност е един от най-неотложните рискове за здравето на нашето време и заплашва да отмени вековния медицински прогрес“, каза д-р Тедрос Аханом Гхебресиус, генерален директор на СЗО. „Всички държави трябва да постигнат баланс между осигуряването на достъп до животоспасяващи антибиотици и забавяне на лекарствената резистентност чрез контролиране на употребата на някои антибиотици за най-трудните за лечение инфекции. Призовавам страните да приемат AWaRe, което е ценен и практичен инструмент за постигане на точно това. "

Антимикробната резистентност е глобална заплаха за здравето и развитието, която продължава да нараства в световен мащаб, както се подчертава в скорошен доклад на Международната координационна група за антимикробната резистентност. Понастоящем се смята, че повече от 50% от антибиотиците в много страни се използват неподходящо, като например за лечение на вируси, когато лекуват само бактериални инфекции или  при използване на неправилен (по-широко-спектърен) антибиотик, като по този начин допринасят за разпространението на антимикробната резистентност.

Един от най-належащите проблеми е разпространението на резистентни грам-отрицателни бактерии, включително Acinetobacter, Escherichia coli и Klebsiella pneumoniae. Тези бактерии, които често се срещат при хоспитализирани пациенти, причиняват инфекции като пневмония, инфекции на кръвния поток, инфекции на ранен или хирургичен участък и менингит. Когато антибиотиците престанат да работят ефективно, са необходими по-скъпи лечения и хоспитализации, които оказват силно влияние върху вече разтегнатите здравни бюджети.

В същото време много страни с ниски и средни доходи имат огромни пропуски по отношение на достъпа до ефективни и подходящи антибиотици. Смъртността в детска възраст, причинена от пневмония (приблизително около един милион годишно) поради липса на достъп до антибиотици, остава често срещана в много части на света. И въпреки че над 100 държави са въвели национални планове за справяне с антимикробната резистентност, само около една пета от тези планове се финансират и изпълняват.

"Борбата с антимикробната резистентност изисква прецизенбаланс между достъпа и контрола", каза д-р Ханан Балхи, помощник-генерален директор на СЗО за антимикробната резистентност. "Инструментът AWaRe може  да  гарантира, че пациентите продължават да се лекуват, като същевременно се ограничава използването на антибиотиците, които са най-застрашени от резистентност."

При отсъствието на нови значителни инвестиции в разработването на нови антибиотици, подобряването на употребата на антибиотици е едно от ключовите действия, необходими за ограничаване на по-нататъшното появяване и разпространение на антимикробната резистентност.

Като класифицира антибиотиците в три различни групи и съветва кога да ги използва, AWaRe улеснява създателите на здравни политики, на издаващите рецепти и здравните работници да изберат правилния антибиотик в подходящото време и да опазят застрашените антибиотици.Източник: СЗО

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up