Събота, Февруари 22, 2020

Лечението с габапентиноиди- група медикаменти прилагани при епилепсия, неврологична болка и тревожни расзтройства- са свързани с повишен риск от суицидно поведение, ненадайно предозиране ,пътно-транспортни инциденти и наранявания, разкрива проучване от Швеция.

Рецептите се увеличават рязко през последните години и габапентиноидите са сред първите 15 лекарства в световен мащаб по отношение на приходите.

Рисковете са най-силни сред 15 до 24-годишните, което накара изследователите да предложат преразглеждане на насоките за лечение на младите хора.

F2.large 

Предишни проучвания свързват габапентиноидите със самоубийственото поведение и смъртните случаи, свързани със свръхдоза, но констатациите са несъвместими и липсват данни за дългосрочни вреди.

Опасенията, че тези лекарства също се използват като заместител на опиати, доведоха до ограничаване на рецептите в няколко страни, включително в Обединеното кралство.

За да се запълни тази липса на доказателства, международен изследователски екип проучи асоциациите между габапентиноидите и редица вреди, включително самоубийствено поведение, непреднамерено предозиране, наранявания, пътнотранспортни инциденти и насилствени престъпления.

Използвайки национални регистри за издадени рецепти, пациенти, смърт и престъпления, учените  идентифицирали 191 973 души на възраст от 15 години и по-възрастни, на които е предписан прегабалин или габапентин в Швеция между 2006 и 2013 г. 

Като цяло, 59% от участниците са били жени, а повечето са били на 45 или повече години.

След това изследователите сравняват риска от вреди по време на периодите на лечение с изходен риск по време на периоди без лечение.

След като вземат под внимание потенциално влиятелни фактори, те откриват, че по време на лечението участниците са били с 26% повишен риск от суицидно поведение или смърт от самоубийство, с 24% повишен риск от неволно предозиране, с 22% повишен риск от наранявания на главата или тялото и 13% повишен риск от пътнотранспортни произшествия или нарушения.

Няма статистически значима връзка между лечението с габапентиноид и насилствените престъпления.

epilepsyF1Когато лекарствата са изследвани отделно, единствено прегабалин е свързан с повишен риск.

При анализиране на резултатите по възраст, рисковете бяха най-големи сред 15 до 24-годишните. Това може да се дължи на импулсивност и рисково поведение, или употребата на алкохол и незаконни наркотици заедно с габапентиноидите, предполагат авторите.

Това е наблюдаващо проучване, така че не може да се установи причина, а изследователите не успяха да обяснят придържането към наркотици или взаимодействието между употребата на алкохол и незаконни наркотици. Независимо от това, това е голямо проучване, изследващо широк спектър от резултати и предназначено да минимизира ефектите от неизмерени (объркващи) фактори.

Необходими са по-нататъшни проучвания, за да се разбере по-добре рисковете, открити при юноши и млади възрастни, предписвани габапентиноиди, особено за самоубийствено поведение и непреднамерено предозиране, докато клиничните насоки също могат да се нуждаят от преглед, заключават учените.

В свързана с това редакция, Дерек Трейси, консултант психиатър в болницата на кралица Мери в Лондон, казва, че тези открития предоставят "солидни данни, които да информират пациентите за рисковете, свързани с лечението".

Резултатите показват, че може би е време да се разединят прегабалин и габапентин за целите на законодателството и насоките, пише той. "Ние също така трябва да разберем какви са причините за възрастовите разлики в рисковете и как последните законови ограничения ще засегнат незаконния пазар на наркотици."

Въпреки сериозните опасения, габапентиноидите "остават ценен терапевтичен вариант за много хора", заключава той. "Лекарствата могат да навредят, както и да се излекуват, а най-добрите решения за лечение се правят в пълно партньорство с пациентите, след като се вземат предвид всички налични доказателства за двете."

Източник: MedicalXpress ; British Medical Journal

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up