Понеделник, Септември 23, 2019

Лечението с габапентиноиди- група медикаменти прилагани при епилепсия, неврологична болка и тревожни расзтройства- са свързани с повишен риск от суицидно поведение, ненадайно предозиране ,пътно-транспортни инциденти и наранявания, разкрива проучване от Швеция.

Рецептите се увеличават рязко през последните години и габапентиноидите са сред първите 15 лекарства в световен мащаб по отношение на приходите.

Рисковете са най-силни сред 15 до 24-годишните, което накара изследователите да предложат преразглеждане на насоките за лечение на младите хора.

F2.large 

Предишни проучвания свързват габапентиноидите със самоубийственото поведение и смъртните случаи, свързани със свръхдоза, но констатациите са несъвместими и липсват данни за дългосрочни вреди.

Опасенията, че тези лекарства също се използват като заместител на опиати, доведоха до ограничаване на рецептите в няколко страни, включително в Обединеното кралство.

За да се запълни тази липса на доказателства, международен изследователски екип проучи асоциациите между габапентиноидите и редица вреди, включително самоубийствено поведение, непреднамерено предозиране, наранявания, пътнотранспортни инциденти и насилствени престъпления.

Използвайки национални регистри за издадени рецепти, пациенти, смърт и престъпления, учените  идентифицирали 191 973 души на възраст от 15 години и по-възрастни, на които е предписан прегабалин или габапентин в Швеция между 2006 и 2013 г. 

Като цяло, 59% от участниците са били жени, а повечето са били на 45 или повече години.

След това изследователите сравняват риска от вреди по време на периодите на лечение с изходен риск по време на периоди без лечение.

След като вземат под внимание потенциално влиятелни фактори, те откриват, че по време на лечението участниците са били с 26% повишен риск от суицидно поведение или смърт от самоубийство, с 24% повишен риск от неволно предозиране, с 22% повишен риск от наранявания на главата или тялото и 13% повишен риск от пътнотранспортни произшествия или нарушения.

Няма статистически значима връзка между лечението с габапентиноид и насилствените престъпления.

epilepsyF1Когато лекарствата са изследвани отделно, единствено прегабалин е свързан с повишен риск.

При анализиране на резултатите по възраст, рисковете бяха най-големи сред 15 до 24-годишните. Това може да се дължи на импулсивност и рисково поведение, или употребата на алкохол и незаконни наркотици заедно с габапентиноидите, предполагат авторите.

Това е наблюдаващо проучване, така че не може да се установи причина, а изследователите не успяха да обяснят придържането към наркотици или взаимодействието между употребата на алкохол и незаконни наркотици. Независимо от това, това е голямо проучване, изследващо широк спектър от резултати и предназначено да минимизира ефектите от неизмерени (объркващи) фактори.

Необходими са по-нататъшни проучвания, за да се разбере по-добре рисковете, открити при юноши и млади възрастни, предписвани габапентиноиди, особено за самоубийствено поведение и непреднамерено предозиране, докато клиничните насоки също могат да се нуждаят от преглед, заключават учените.

В свързана с това редакция, Дерек Трейси, консултант психиатър в болницата на кралица Мери в Лондон, казва, че тези открития предоставят "солидни данни, които да информират пациентите за рисковете, свързани с лечението".

Резултатите показват, че може би е време да се разединят прегабалин и габапентин за целите на законодателството и насоките, пише той. "Ние също така трябва да разберем какви са причините за възрастовите разлики в рисковете и как последните законови ограничения ще засегнат незаконния пазар на наркотици."

Въпреки сериозните опасения, габапентиноидите "остават ценен терапевтичен вариант за много хора", заключава той. "Лекарствата могат да навредят, както и да се излекуват, а най-добрите решения за лечение се правят в пълно партньорство с пациентите, след като се вземат предвид всички налични доказателства за двете."

Източник: MedicalXpress ; British Medical Journal

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up