Събота, Декември 07, 2019

labor

Европейската агенция по лекарствата (EMA) е започнала преглед на лекарствени продукти, съдържащи флуороурацил (познат като 5-флуороурацил или 5-ФУ) и свързаните лекарствени продукти капецитабин, тегафур и флуцитозин, които се метаболизират до флуороурацил в организма, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Прегледът ще оцени съществуващите методи за скрининг и ползата от тях за идентифициране на пациенти с повишен риск от сериозни странични ефекти. Флуороурацил (прилаган чрез инжектиране), капецитабин и тегафур са лекарства за лечение на онкологични заболявания, докато прилаганият локално - върху кожата флуороурацил се използва за различни кожни заболявания, а флуцитозин се използва при упорити гъбични инфекции, уточниха от регулатора.

Известно е, че някои пациенти имат липса на функциониращ ензим, наричан дихидропиримидин дехидрогеназа (DPD), който е необходим за метаболизирането на флуороурацил, припомнят от ЕМА в информацията за пациентите.

Според лекарствената агенция има случаи, в които предписващите може да не са информирани, че пациентите имат липса на DPD. Ако тези пациенти са лекувани с флуороурацил или свързани вещества, техният организъм няма да успее да метаболизира флуороурацил и като резултат той ще се натрупа в кръвта.

Натрупването на високи нива на флуороурацил, наблюдавано при някои от тези лекарства, може да доведе до сериозни и животозастрашаващи странични ефекти като неутропения, невротоксичност, тежка диария и  възпаление на устната лигавица.Поради това пациенти с тотален дефицит на DPD не трябва да приемат флуороурацил или лекарства, които могат да се метаболизират до него.

В продуктовата информация за повечето от тези лекарства е отбелязано, че не трябва да се използват при пациенти с тотален дефицит на DPD. Генетичното тестване за дефицит на DPD е препоръчително за повечето лекарства, използвани за лечение на рак, но систематичен скрининг за дефицит на DPD преди началото на лечението не е задължителен, информират от агенцията.

В допълнение са публикувани нови данни за генетично тестване и други методи за скрининг на DPD, кoито могат да повлияят на сегашните препоръки.

ЕМА ще оцени наличните данни във връзка със съществуващите методи за скрининг за откриване на дефицит на DPD и ще препоръча дали са нужни някакви промени за начина, по който тези лекарства се ползват, за дасегарантира безопасна употреба.

Пациенти, които имат притеснения относно лекарствата си, трябва да се консултират с лекаря си, но не трябва да спират приема на лекарствата си без да са потърсили медицински съвет.

От ЕМА припомнят, че до 8% от населението има ниски нива на функциониращ DPD ензим и до 0.5 % от населението има тотален дефицит на ензима.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up