Четвъртък, Януари 23, 2020

Новата лекарствена регnhif drugsулация за пореден път ще затрудни достъпа на пациентите до нови лекарства и ще остави България на едно от последните места в Европа по въвеждане на иновативни терапии. Този извод направиха експерти по лекарствена политика на семинар за журналисти, посветен на иновациите в лекарствения сектор и правната рамка в тази област.

За сравнение - този процес в Германия отнема 2-3 седмици след излизането на лекарството от регистрация в Евроейската агенция по лекарствата ЕМА, в скандинавските страни – до 1-2 месеца, а във Франция за нуждаещи се пациенти се разрешава прилагане дори и преди официалната регистрация в страната.

Според новите изисквания един иновативен продукт трябва да получи одобрение от НСЦРЛП най-късно до 30 септември, а ако това не се случи, ще трябва да почака до следващата година, за да влезе в реимбурсация. Само като пример – за тази година се очакват нови лекарства за 7 тежки заболявания, сред които епилепсия, хемофилия, рак на белия дроб и др., които по старите правила щяха да се реимбурсират от 2020 г., но ако одобрението се забави, болните ще трябва да почакат 2021 г.

С промените в регулацията фарминдустрията ще бъде натоварена с още разходи, освен оттъпките за Здравната каса. Компаниите трябва да връщат направените разходи за лекарства над определения бюджет, което ще им струва допълнително около 50 млн. лв., сочат прогнозите на експертите. И още един немаловажен факт - през 2018 г. фармацевтичните фирми са платили 160 млн. лв. отстъпки на здравната каса, което означава, че всеки 9-и или 10-и пациент се лекува с тези пари.

Ако усложнената регулаторна рамка се запази в този си вид под въпрос остава навлизането не само на нови продукти от компании, които оперират от години на нашия лекарствен пазар, е мнението на експертите. Силно стеснени продуктови портфолиа и нежелание на нови компании да продават лекраствата си у нас са друга заплаха, за която предупреждават те. Което означава, ни повече, ни по-малко, че лекарственият туризъм ще продължи да процъфтява, а все повече българи ще търсят лечение в други страни.

Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up