Петък, Декември 13, 2019

nhif drugsРеално нетният публичен разход за лекарства у нас без ДДС е около 23% и е напълно съпоставим с този разход в останалите страни от ЕС, а твърденията за публични разходи за медикаменти от порядъка на 60% или 40% за са абсолютно несъстоятелни. Това заяви днес изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании (ArPharM) Деян Денев по време на конференцията на „Капитал - Здраве“ „Достъп до лекарствена терапия – възможности и предизвикателства“.

Според експерта новата регулация в сферата на лекарствената политика обаче може да се окаже трудно преодолима бариера пред навлизането на новите терапии и да доведе до трагично забавяне на лечението на хиляди болни със сериозни заболявания. По думите на Денев към момента по данни на европейски експерти общото забавяне у нас е 547 дни, а при новата ситуация към тях ще се прибавят още не по-малко от 400 – 500 дни, което рискува да превърне ситуацията в абсурдна.

Трябва да се търсят балансирани решения на базата на адекватно прилагана оценка на здравните технологии (ОЗТ) и проследяване на ефекта от лечението, категоричен бе Деян Денев. Към момента е известно, че 5 лекарствени терапии у нас са в режим на проследяване на ефекта, но все още конкретни резултати няма, допълни той и призова здравните политици да се стремят към устойчиви и преспективни подходи, гарантиращи пълноценно и достъпно съвременно лечение на българските пациенти.

За последните 3 години 24% от заявените за ОЗТ лекарствени продукти са получили отрицателна оценка или са били върнати, но при всички случаи регламентираните от закона срокове за произнасяне на решение са били спазени, стана ясно по време на дискусията. Само за 2018 г. намалението на цените на лекарствата от Позитивния лекарствен списък е спестило над 25 млн.лв. разходи на НЗОК, каза председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти проф. Николай Данчев.

По думите му тази сума е формирана стойността, заплащана от касата за лекарствени продукти за домашно лечение, която е била с 15 912 568 лева по-ниска плюс 9 492 370 млн.лв. по-малко за лекарствени продукти а, заплащани от НЗОК извън стойността на клиничната пътека - лекарствени продукти, предназначени за лечение на онкологични заболявания.

Лекарствените продукти, с влезли в сила решения за намаление на цена за 2018 г. са 765, като при половината от тях – 327, намалението е с до 5%. Намалението до 50% е при 161 от лекарствените продукти, а с над 50% по-ниски са цените на 77 медикамента.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up