Сряда, Октомври 23, 2019

Зъболекари

 •  

  От Август до сега, бъдещето на българското здравеопазване обикаля площадите, заради проекта на министерството за придобиване на специалност в системата, който трябваше да реши някои от проблемите в тази област. Из под услужливите медийни заглавия като: „Държавата ще плаща специализацията на лекарите“, блесна не толкова лъскавата истина.
  До сега специализацията се плащаше от болницата, в която лекарите работят. Работят, защото те не са ученици, а хора вече завършили висшето си образование Лекарите специализанти дават дежурства и то много, носят отговорност и получават заплата. След това са свободни да останат или да отидат на друго място. Демокрация, един вид.

 • До края на ноември 2019 г. е безплатно поставянето на силанти на децата от 5 до 8-годишна възраст Процедурата е част от Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България". Родителите трябва да запишат час при стоматолог, който е включен в програмата. Списък с имената на специалистите, които участват може да бъде намерен тук – www.oralnaprofilaktika.bg, както и да бъдат направени консултации на безплатен телефон: 0800 14 546.

 • Министерството на здравеопазването(МЗ) и НЗОК бяха осъдени за дискриминация по признак възраст, заради приети правила, според които плащат зъбните протези само на пациенти на възраст между 65 и 69 години. Комисията за защита от дискриминация(КЗД) постанови решение, че това е дискриминация по признак възраст, спрямо всички здравноосигурени пациенти, на които са им опадали зъбите, но не са на възраст между 65 и 69 години. КЗД даде и задължителна препоръка – незабавно прекратяване на дискриминацията.
  Вместо да се засрамят от това, че са уличени в дискриминация, МЗ и НЗОК обжалваха решението на КЗК пред Административния съд. Както можеше да се предположи съдът потвърди решението на КЗК. Логично! И едно дете да хванеш от улицата ще ти каже, че не е честно всички да плащат здравни вноски, а безплатни зъбни протези да получават само тези, които са между 65 и 69 години.
  МЗ, обаче е решило да се изложи за трети път, защото днес научихме, че е пуснало жалба срещу решението на Административния съд. Не е нужно да си юрист, за да се досетиш какво ще е решението на Върховният съд.

 • Състав на Административен съд София град потвърди решението на Комисията за защита(КЗК) от дискриминация, с което се установява наличие на дискриминация по признак възраст при заплащането на поставянето на зъбни протези от НЗОК. Производството пред КЗК беше образувано по жалба на д-р Георги Тодоров. В Наредба № 3/2018 година на министъра на здравеопазването и в Националния рамков договор за дентални дейности за 2019 година се определя, че право да получат безплатни зъбни протези имат само лица на възраст между 65 и 69 години. Аргументите на МЗ и НЗОК, че Комисията за защита от дискриминация няма право да се произнася по законосъобразността на нормативните актове са отхвърлени от съда, защото с решението на КЗД не се отменят актовете, а се установява наличие на дискриминация. Отхвърлена е и жалбата срещу направените от комисията задължителни препоръки да се прекрати дискриминацията и да се осигури безплатно лечение на всички лица, отговарящи на критериите за поставяне на зъбни протези, независимо от възрастта им.
  Становището на Българския зъболекарски съюз, което се припокрива с това на МЗ и НЗОК е оставено без разглеждане, поради липса на жалба от тяхна страна.

 • На интернет страницата на Българския зъболекарски съюз  д-р Николай Шарков, председател на УС на БЗС отправя покана  за Извънредния конгрес на БЗС.

 • Спомняте ли си приятели, че водих дело срещу НЗОК и МЗ за това, че са лишили всички, които не са от 65-69г. от правото да имат безплатни зъбни протези, ако са си загубили зъбите? Напомням, че спечелих и убедихме заедно с адв. Анели Чобанова Комисията за защита от дискриминация, че има ДИСКРИМИНАЦИЯ по Признак Възраст. Припомням по-долу пак.
  Ноооо... НЗОК и МЗ обжалваха пред Административен съд София Град!
  Днес в съдебна зала чух от МЗ юристите такива мракобесни слова! Парадоксът бе, че БЗС и по точно УС на Българския зъболекарски съюз, чрез някакъв нает адвокат ги подкрепя! Жалбите им срещу мен! 

 •  Министър Ананиев свиква Конгресите на 31 май и на 6 юни, с цел избор на национални представителства на двете нови съсловни организации.
  През октомври 2018 година Българската асоциация на зъботехниците и тази на фармацевтите попаднаха в обхвата на приетите от Парламента промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти.

 • Софийска градска прокуратура обвини петима зъболекари - Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи - Г.М., за източване на над 120 хил. лв. от НЗОК, съобщават от държавното обвинение.

  Според разследването петимата зъболекари от София не са се познавали. Всички те обаче имали сключени договори с НЗОК и ползвали софтуерния продукт, разработен от Здравната каса за отчитане на дейността им- "Хипократ".

  Поради спецификата на програмния продукт зъболекарите ползвали услугите на Г.М., който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.

  През 2015 г. служител при един от лекарите /Т.М/ започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни лица от Ямбол. След това лично съдействал на този зъболекар да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти.

  Изготвените документи били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните пациенти изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят подписвал родителите на децата.

  След това тези документи били предоставяни на компютърния специалист Г.М, който ги регистрирал в системата "Хипократ".

  Обемът на така регистрираните амбулаторни листове станал значителен и надминал лимитите, определени от Здравната каса, по инициатива на Г.М, останалите четирима зъболекари- Л.Г., Д.Б., А.В. и Х. Б. - негови клиенти, започнали да отчитат неистинските амбулаторни листове, като свои.

  Всички те били запознати с невярното съдържание на тези документи, тъй като нито един от непълнолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с обстоятелството, че документите не са подписани от законния представител на непълнолетните, каквото е изискването на закона.

  Самите документи били изготвени и подписани от служителя на доктор Т.М.

  В резултат на така представяните пред Здравната каса амбулаторни листове, петимата зъболекари получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от касата за отчетените дейности по дентална медицина.

  По този начин за период от септември 2015г. до юни 2018 г. А.В. получил над 23 390 лв.

  За периода август - декември 2015. доктор Т.М получил общо над 20 420 лв. Доктор Х.Б. пък от януари 2015 г. до юни 2018 г. получил над 44 540 лв. от септември 2015 г. до април 2018 г. доктор Л.Г. е получил неправомерно общо над 28, 290 лв.

  За периода от май 2017г. до юни 2018г. доктор Д.Б получил неправомерно общо над 7 000 лв.

  В резултат на престъпните дейности на петимата зъболекари и IT специалиста е нанесена загуба на Здравната каса в обща размер на 123 640 лв.

  Спрямо шестимата обвиняеми е определена "парична гаранция" в различни размери, които те ще обжалват пред съда.

  Предстои да бъде привлечен като обвиняем и вторият помагач в извършването на престъплението- лицето, изготвило неистинските амбулаторни листове.

  Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, извършителите могат да получат наказания от 2 до 8 години лишаване от свобода.

 • lekari prНа редовното си заседание днес Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание да бъде открит Медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, съобщи правителствената пресслужба.

  Медицинският факултет се създава по предложение на ръководството на висшето училище въз основа на проект, получил  положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, уточниха от Министерски съвет.

 • ananiev parlamentМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил поздравление до всички български медици - лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи и работещи в областта на здравеопазването послучай Световния ден на зправето - 7 април.

  Убеден съм, че посрещате този празник със смесени чувства, защото често оценката за труда ви и това, което стои зад нея, не са съпоставими, се казва в него.

  Министърът уверява, че разбира причините за справедливия гняв на медиците, възникнали далеч преди момента, в който му е бил поверен настоящият пост.

 • teethС чл. 12, алинея 1, т. 2. НРД 2018 за денталните дейности се определя, че НЗОK ще заплаща за дейностите по възстановяване функцията на дъвкателния апарат при цялостна обеззъбена
  горна и/или долна челюст на ЗОЛ от 65 до 69 годишна възраст. За целта в бюджета на касата са предвидени 10 000 лева за 2018 година и 6,5 милиона лева за 2019 година.
  Срещу този текст на НРД беше подадена жалба до Комисията за защита от дискриминация от д-р Георги Тодоров – собственик и управител на СМДЛ Прималаб ЕООД и член на Контролната комисия на БЛС. В жалбата си до КЗД, д-р Тодоров пише:
  Визираната в спорния чл.12 от денталния НРД за 2018 г. възраст определено и безспорно облагодетелства едни здравно осигурени лица (ЗОЛ) – на възраст от 65 до 69 години, за сметка на други ЗОЛ – не попадащи в диапазона от 65 до 69-годишната възраст.

 • dentist 428646 340Публикуваните пот Евростат данни за това, че едва 20% от 7 милионното население или около 1,4 милиона души са ползвали дентална помощ през 2017 година, се потвърждават и от предоставената ни от НЗОК информация – касата е платила за оказана дентална помощ на 1 855 502, което е 26% от всички български граждани. Разминаването е с 6% или 420 000 души. Може да се дължи на различните методи на изчисления, а може да е в резултат на отчитането на дейността. Според данните на НЗОК половината от тях - 964 067 са ползвали целия пакет от услуги, включен в НРД. 351 222 от приблизително 1,4 милиона деца са ползвали дентална помощ през същата година.
  Според НРД 2017 всяко лице над 18 годишна възраст има право на преглед и до 3 дентални дейности, а под 18 годишна възраст на преглед и до 4 дентални дейности.
  В бюджета на НЗОК за 2017 година са планирани общо 4 359 167 прегледа и дейности на обща стойности 147 милиона лева. 1 181 365 са планираните прегледи и снемане на зъбен статус. Потенциалният брой на дейностите, които НЗОК би платила, ако всеки осигурен е ползвал целият пакет през годината е 25 милиона дейности, за което биха били необходими приблизително 750 милиона лева.

 • dentistДнес отбелязваме Световния ден на оралното здраве. Над 1,5 зъболекари от 120 страни по света здигат глас и привличат общественото внимание върху необходимостта хората от всички възрасти да обръщат по-голямо внимание на опазването на здравето на зъбите и устната кухина.

  Световното мото на деня е Здравите уста и тяло вървят ръка за ръка. Научете пациентите си как грижата за устната кухина допринася за цялостното здраве и благополучие.“

 • dentistЖителите на три области в страната – Благоевград, Пловдив и Смолян най-често ползват дентални услуги, платени от Здравната каса. На другия полюс – с най-малко посещения при зъболекар за услуга от пакета дентални дейности на касата попадат жителите на областите Добрич, Ямбол, София-област и Монтана.Това сочи справка на НЗОК, изготвена за „Право и здраве“.

  Интересът на столичани към платените от фонда зъболекарски услуги се оказват някъде по средата – на ниво 8,9 платени дентални дейности през 2017 г. срещу 8,7 за 2018 г. при средно за страната 8,55 платени дентални дейности за 2017 г. срещу 8,51 за 2018 г., показват още данните от справката.

 • 20150818.ZZZdravni osigurovkiКолко често виждате общопрактикуващия си лекар?
  Почти четирима от десет души (38%) в Европейския съюз (ЕС) са посетили своя личен лекар веднъж или два пъти през 2017 година сочи проучване на Евростат. Една четвърт (25%) са били на преглед с техния общопрактикуващ лекар от 3 до 5 пъти. Също толкова, 24% не са посещавали общопрактикуващ лекар нито веднъж през годината. 14% съобщават, че са били на преглед 6 пъти или повече.
  На равнище ЕС честотата на консултациите с общопрактикуващите лекари е по-висока при жените, отколкото при мъжете. Така е и при посещения на стоматолог или общ хирург.
  Датчаните са посещавали най-често личния си лекар – 49% от тях са ходили 6 пъти или повече, 34% от французите са посещавали лекаря си от 3 до 5 пъти. Делът на лицата, които не са посещавали нито веднъж личния си лекар през годината, е бил най-висок в Гърция 61%.

  …зъболекар?
  45% от хората в ЕС не са се консултирали със зъболекар през последните 2017 годин, а 42% са отишли ​​веднъж или два пъти. 10% съобщават, че са ходили при зъболекар 3 до 5 пъти, а 3% от европейците са били на зъболекар 6 пъти или повече в годината.

 • kanev stom kanal3Председателят на Сдружението на българските зъболекари Д-р Анатолий Кънев, съобщи за зрителите на Канал 3 че, организацията е избрала за зъболекар на годината – Д-р Начева от гр. Плевен – добър, сърцат колега. На пресконференцията по този повод, зъболекарите споделиха недоволството си от състоянието на здравната система в областта на стоматологията.
  Д-р Кънев каза, че искат да обяснят на своите пациенти, „които са истинските ни работодатели”, че проблемите идват от сгрешената система.
  „Ние имаме единствена и неповторима каса. Представете си, ако имаше една единствена и неповторима телевизия. Монопола и корупцията вървя ръка за ръка. Държавата решава да отдели 160 милиона за зъболекарски услуги, а пакета включва пломба с амалгама и полимер. Какво означава това? Означава, че ние плащаме за лоша медицинска помощ и калпави услуги. „Заслуга” за това има и единствения и неповторим зъболекарски съюз”-допълни д-р Кънев

 • dentistВ България има тежко незачитане на зъболекарската професия и тясно ограничаване на нейния периметър – при сега действащата нормативна уредба здравноосигуреният български пациент има право само на дентална помощ по две клинични пътеки – екстракция – вадене на зъб и обтурация – пломба. За това алармираха от Сдружението на българските зъболекари – СБЗ, на пресконференция днес, която премина под мотото „Кой трябва да спре унижението на пациента и на зъболекарската професия?“.

  Срещата с медиите бе инициирана по повод Деня на Света Аполония, покровителка на зъболекарите. Обявен бе и носителят на наградата „Зъболекар на годината“ - отличие, присъждано „от колеги на колега“. Тази година отличието отиде при д-р Хрисима Начева от Плевен.

 • imageSharkovДоговорихме увеличение на средствата за дентална помощ през тази година само с 10 млн.лв., но въпреки това запазваме всички дентални дейности като вид и обем, в това число и четвъртата въведена наскоро дейност – протезирането при възрастни хора. Това коментира пред „Право и здраве“ председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков по повод подписването на анекса към Националния рамков договор между НЗОК и БЗС днес.

  По информация от НЗОК в рамките на средствата за здравноосигурителните плащания за дентална помощ, определени със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., са увеличени цените на дейностите за обтурации (пломби) и екстракции (вадене на зъби) с 12% в пакета на първичната и специализираната дентална помощ.

 • dentistЗа трета поредна година България е на второ място в Европейския съюз (EС) по брой зъболекари на глава от населението. Това показват данните от анализ на Евростат за специализирания медицински персонал в съюза за 2016 г.
  И за този изследван период у нас се наблюдава ръст на броя на зъболекарите, отчитат от организацията. През 2016 г. у нас е имало 112 зъболекари на 100 000 души, докато през 2015 са били 105 на 100 000 души., а през 2014 г. - 98 на 100 000. Общо в страната ни има 8011 дентални медици.

  Картината на Стария континент е много разнообразна. Лидерската позиция по брой зъболекари на глава от населението заема Гърция. Там на 100 000 души население се падат 123 дентални лекари. Само още една европейска държава преминава границата от 100 зъболекари на 100 000 души и това е Кипър със 104 на 100 000 души население. На другия полюс е Полша – с 33 зъболекари на 100 000 души от населението. В Малта те са 47 на 100 000 души, а в Словакия – 50 на 100 000.

 • amalgamaСамо след броени дни, от 1 януари 2019 г. всички лечебните заведения за дентална помощ, в които се използва живачна амалгама, премахват се пломби, изработени от нея или се екстрахират зъби, съдържащи такива пломби ще трябва да разполагат с амалгамни сепаратори. Изискването влиза в сила от първия ден на новата година след като на 11 декември т.г. влезе в сила променената Наредба № 1 от 2015 г. на Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения. С измененията в подзаконовия нормативен акт се въвежда и критерий за техническите характеристики на сепараторите – 95 % трябва да е минималното ниво за тяхната ефективност на задържане на амалгамните частици.

Log in or Sign up