Четвъртък, Октомври 01, 2020

Конференция

 • „Решението на Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденците беше очаквано за специалистите. Жалко е, но не е изненадващо“, заявява проф. Генчо Начев, директро на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

  След конференция в Истанбул се приеха доста сериозни мерки срещу т.н. трансплантационен туризъм и търговия с органи, уточни той.

 • beer 2Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) представиха експериментална разработка на бири с добавени екстракти от виолетка и латинка на X-та юбилейна конференция на Българското дружество по хранене и диететика във Варна.

  Проф. Габриела Маринова и доц. Силвия Милева са автори на иновативното изследване с участието на гл. асистент Ива Томова.

 • Съсловните организации на лекарите, зъболекарите и професионалистите по здравни грижи се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова. Срещата бе организирана по инициатива на Български лекарски съюз.На нея ясно беше заявено, че са необходими реални реформи в здравния сектор.

  Съсловните организации изложиха пред омбудсмана съществуващите проблеми в системата на здравеопазването, които рефлектират върху правата на представляваните от тях професии и подробно информираха Манолова за тяхната дейност и предприетите действия и инициативи за защита на членовете им.

 • Българско дружество по акушерство и гинекология организира XV Национална конференция на акушерките и ХХХVII Национална акушерска конференция.
  Те ще се проведат във Варна от 20 до 23 юни 2019 г. в хотел "Ривиера Бийч".

 • Първата съвместна среща между Европейската асоциация на детските сърдечни хирурзи (European Congenital Heart Surgeons Association (ECHSA) и Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия (World Society for Pediatric and Congenital Heart Surgery (WSPCHS) ще се състои в София от 20 до 22 юни 2019 г.

  Организаторите наричат срещата „историческа“, защото двете най-големи и авторитетни организации на медицински специалисти се събират за първи път, за да обсъдят проблемите на пациенти с вродени сърдечни малформации (ВСМ).

 • Единственият Експертен център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб у нас заработи по желание на Министерството на здравеопазването. Той се намира в столичната университетска болница „Свети Иван Рилски“. Една от редките болести, които се лекува там, е порфирията, която е трудна за диагностициране.

  Пациентите с порфирия у нас са около 450. Най-често от остри порфирии страдат жени поради хормоналните колебания по време на менструалния цикъл. Затова и при младите жени след пубертета е по-вероятно да се отключи заболяването. Това коментира доц. Анета Иванова, ръководител на експертния център по наследствени метаболитни заболявания към УМБАЛ "Св. Иван Рилски“ по време на Международната среща за обучение и подкрепа на пациенти с остри порфирии.

 • ХХ-тата Юбилейна конференция за ОПЛ и педиатри се проведе в периода 23- 26 май с международно участие на тема: „Медицината в името на детето“. Тя се състоя в хотел „Маджестик“, к.к.“Слънчев бряг“. Събитието бе открито от проф. Переновска с трогващо послание към участниците, изразявайки своята благодарност към всички гости, спонсори и колеги, които винаги са подкрепяли събитието и продължават да го правят.

  Почетен председател на форума бе доц. д-р Костадин Ангелов, дм- изп-директор на УМБАЛ „Александровска“. Събитието бе организирано под патронажа на президента на България Румен Радев.

 • Глухотата е едно от най-тежките увреждания за хората, тъй като ограничава възможността за общуване, развитие и интеграция в обществото. По статистически данни от СЗО повече от 30% от жителите на земята имат слухови проблеми. Средна до пълна глухота имат 6,4% от хората. Това са 466 мил. души. От тях 9% са деца. Това стана ясно по време на XV Международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш“.

 • В 11.00 часа на входа на морската градина днес бе открита изложбата на тема „Спорт, море и здраве“, с която започнаха мероприятията от петия фестивал „Море и здраве“.

  Ускорен курс по ветроходство се проведе днес в две части от 10.00 и от 13.00 часа. Те са теоретична и практическа. Първата част се състоя в Музей за история на медицината, а втората с лодка "Хигия" на Морска гара.

 • Като част от научната конференция по психиатрия и клинична психология в София бе представена платформата "DPUK" представляваща широк спектър от медицински проучвания от цяла Великобритания.
  DPUK беше представена от Сара Баумайстер във връзка с изследванията върху деменции.

 • Тазгодишната научна конференция по психиатрия и клинична психология е под наслов "ВЛАСТТА". Тя ще се проведе на 10 и 11 май в Националния дворец на културата. Организатори на събитието са сдружение „Колегиум частна психиатрия“.

 • По инициатива на Българското дружество по ендокринология и Портал на пациентана 10 и 11 май 2019 г. в Централния военен клуб в София ще се проведе Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. 

  Водещата тема на конференцията е „Диагностиката и лечението на рака на щитовидната жлеза”. На нея са посветени три сесии с участието на български и чуждестранни ендокринни хирурзи, ендокринолози, радиолози и патоморфолози.

Log in or Sign up