Сряда, Септември 23, 2020

Министерство на здравеопазването Спешна помощ Съсловни организаци ТЕЛК Фонд за лечение на деца НЗОК Лечение в ЕС СЗО Дискриминация Агенция по лекарствата Подкуп Реформа Жалба Сдружение на частни болници Протести НРД Лимити Пръстови отпечатъци Съд Наредби Медицински стандарти Непозволена увреда Москов Медицинска грешка Болници Специалисти Здравна карта Аптеки Лични лекари Лаборатории Пациенти Медицински сестри Зъболекари Хепатит Ваксини Диабет Онкология Лекарства Медицинска апаратура Медицински изделия Лечение в чужбина Здравна информация Информирано съгласие Трансплантация Профилактика ВИДЕО Прокуратура Мораториум Инфекции Агресия Кръводаряване Рехабилитация БЧК Тютюнопушене Психични разстройства Алергия Репродуктивно здраве Иновации Анализи Интервю Неправителствени организации Закон Въздух Епидемия Бактерии Околна среда Храни Превенция Хипертония Неврология Фармацевт Диагностика Здраве Морбили Антибиотици Грип Болничен лист Бъбречни заболявания Операция Рак Учени Диета Лекари Хирургия Скрининг Ананиев Синдикати Фелдшери Затлъстяване СПИН Инсулт Генетика Клинична патология Конференция Ендокринология

 • Министерството на здравеопазването публикува на Интернет страницата си проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве по Закона за здравето. С него се въвеждат нови такси, а голяма част от съществуващите се увеличават.
  Увеличава се таксата за издаване на разрешение за пренасяне на тленни останки извън страната.

 • Пета година онкоболна пловдивчанка се лута в лабиринта на българското здравеопазване, борейки се за живота си. Преди 5 години, Кристина, чието лице скриваме по нейно желание, чува тежката диагноза - сарком на гладката мускулатура, който е засегнал и аортата в стомаха ѝ. Претърпява тежка, но успешна операция. „Две години и половина живях безгрижно, много бързо се възстанових след операцията, но октомври 2017 г. ми казаха, че имам метастази в белия дроб. Започнахме химиотерапия.

 • Роднини и приятели на починал 49-годишен мъж отнесоха тялото му от инфекциозното отделение на болницата в Струмица заедно с болничното легло, съобщават македонските медии, цитирани от БТА. Пациентът е приет в тежко състояние – с висока температура, повишено кръвно налягане и отпадналост. Починал е скоро след хоспитализирането.

 • Министерският съвет реши да удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб, пишат от Министерския съвет.

 • Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви президентът Румен Радев при учредяването в Пловдив на фондация „Млади медици за България“, съобщиха от пресцентъра на президентството. Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

 • На фона на увеличаващия се брой на заразените с коронавирус в Русия в аптечната мрежа на страната се появи лекарство срещу инфекцията. Лекарството „Арепливир“ е разработено от руска фармацевтична компания на базата на японския антивирусен препарат „Фавипиравир“. Междувременно няколко дни поред броят на заразените с коронавирус в Русия надхвърляше шест хиляди души.

 • 109 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последните 24 часа. Направените PCR тестове за изминалото денонощие са 3049. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 25; Бургас - 9; Варна - 6; Велико Търново - 1; Враца - 3; Габрово - 2; Кърджали - 3;

 • Подадена е жалба срещу заповед № РД-01-487/31.08.2020 г., издадена от Костадин Ангелов – министър на здравеопазването. Жалбата е депозирана в деловодството на Здравното министерство, на 09.09.2020 г. Според АПК администратовния орган, в случая министъра, следва в 3-дневен срок да окомплектова преписката и да изпрати всичко на съда. Това и до момента не  е сторено. На 17.09.2020 г. жалбата е депозирана и във ВАС.
  Ето и част от аргументите:

 • Празнуваме Денят на независимостта. На този ден България е премахнала независимостта си от Турската държава. Само 40 години по-късно страната ни изпада в много по-тежка зависимост от Съветска Русия, макар формално да е независима държава, до степен, че на два пъти партийното и държавно ръководство приема решение за прекратяване на държавата България и вливането и в СССР. Урок на историята, който свидетелства, че по-важно от формата е съдържанието на понятието независимост.
  Зависимостта е понятие, което е приложимо не само по отношение на държавите. То е дори по-важно в отношенията между хората. Може да има най-различни проявления, а общото между тях е поставянето на препитанието и възпроизводството на един индивид от друг.

 • Всеки два от три случая на рак на главата и шията се диагностицират в напреднал стадий. Половината от пациентите няма да бъдат живи след 5 години. При по-ранно диагностициране и лечение обаче, преживяемостта е 80-90%. Това съобщиха от „Портал на пациента“ по повод Европейска седмица за профилактика на рака на главата и шията, която стартира от днес и ще продължи до 27 септември 2020 г.

 • Лекар е бил нападнат пред варненска болница в петък вечер, съобщи МВР-Варна. Нападателите - мъж и жена, са причинили на медика телесна повреда след нанасяне на удари по лицето и тялото. Полицията е реагирала незабавно и нападателите са били открити. Това са 53-годишен мъж и 31-годишна жена.

 • Понеделник сутрин. Ден за размисъл между два почивни дни. На телевизора е проф. Тодор Кантарджиев. "Лично очаквам увеличаване на заразяването." "В момента тенденцията е към слабо намаляване."
  "Човек с най-голямата експертиза в света каза, че маската е равносилна на ваксина."

 • Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила нарушения в управлението на проф. Асена Сербезова на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) отпреди две години. Какви са те ще стане ясно на 28 септември, когато ще бъдат връчени съответните документи.

  Заключенията на АДФИ идват едва няколко дни след като Съдът върна за доизясняваме делото срещу проф. Сербезова, което заведе Прокуратурата за всяване на паника по време на пандемията.

 • На 21 септемпври се отбелязва Международният ден, посветен на борбата с болестта на Алцхаймер, Международната Алцхаймер организация призовава деменцията да бъде по-ясно призната от правителствата като увреждане в световен мащаб, включително като част от националните планове за справяне с предизвикателствата около деменцията, за да се гарантира, че терапевтичните ползи от добрия дизайн на политиките за деменцията се усещат от хората, живеещи в домовете си, в заведенията за грижи за домовете и за дневните центрове, в болниците и обществените сгради и пространства.

 • Лекари и медицински сестри от Благоевград и Разлог са с положителни проби за коронавирус. Това потвърди за Радио Благоевград дирeкторът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Две от заразените медицински сестри работят в отделението по гастроентерология в МБАЛ-Благоевград, другите две медицински сестри работят в болницата в Разлог.

 • Поредна жертва на COVID-19. Още един лекар загуби битката с коварния вирус. Това е доктор Милан Първанов, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев. Д-р Първанов почина вчера в болница "Пирогов", където е бил хоспитализиран. Неговите колеги бяха шокирани от новината. Години наред те са работили с д-р Първанов, определят го не само като голям специалист, но и като много добър и всеотдаен лекар и човек.

 • Общопрактикуващите лекари все още нямат ясен алгоритъм и не знаят какво точно да правят в случаи на заразяване с Covid-19, било на деца в училище, било при други пациенти. Това заяви пред БНР д-р Виктория Чобанова, общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област.

 • Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS бе удостоен с почетното научно звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” (ВВМУ).

  Престижното научно звание му бе връчено на церемония в град Варна като поредното признание за неговия непрекъснат принос, за развитието на образованието, науката и медицината в България, съобщиха от ВМА.

  Личността ни качествата на генерал-майор Венцислав Мутафчийски създават истински модел за качество и престиж в образователния проект „Военен лекар”, който реализираме съвместно. Той е образец на поведение, който е изключително значим за нашите курсанти. И за обществото.

 • 44 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 1249 PCR теста. Това показва Националната информационна система.Доказаните случаи на COVID-19 у нас към момента са общо 18863. От тях 4522 са активни. Излекуваните лица са 13580, от които 22 са регистрирани през последните 24 часа.

 • Още един лекар почина, след като се е бил заразил с коронавирус.Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ – гр. Гоце Делчев д-р Милан Първанов е починал от усложненията на Covid-19, съобщи сайтът Dariknews.

Log in or Sign up