Четвъртък, Юни 20, 2019

Реформа

 • Пресцентърът на Националният омбудсман на Република България, разпространи отговор на Мая Манолова на вчерашното „откритото” писмо на министър Ананиев.

  Уважаеми господин Ананиев,
  Вчера пресцентърът на Министерството на здравеопазването разпространи Ваше „открито” писмо до мен.

  Най-интересното в него намирам накрая, където пишете, че не искате извинение за хаоса.

  Уважаеми господин Ананиев, като министър не сте в позиция да искате. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са слуги, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито данъци получават заплатите си.

 • Министерство на здравеопазването докладва анализите си, които доказват необходимостта  от промяна на действащата наредба, която бе приета август 2018 г..
  Анализът  алармира за ощетени пациенти, сред които и деца, поради кеото е наложително допълнително прецизиране на текстовете, както в тази връзка така и по отношение на определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане при лицата с повече от едно заболяване или увреждане.

 • България става център на международна среща на водещи експрети в областта на здравеопазаването на 13 и 14 юни. Те ще дискутират въпроси свързани с превенцията на безопасността и здравето при работа. Организатори на събитието са Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Центърът за превенция на здравето (ЦПЗ).

  Срещата ще бъде в Повдив, казват организаторите. Основните теми, които ще се дискутират са свързани с предизвикателствата пред сферата на превенцията на здравето както у нас, така и в Европа. Освен това във фокуса на дискусиите е и въвеждането на европейски практики за повишаване на здравословното състояние и продуктивността на обществото.

 • На 27 май Европа отбелязва Световния ден на спешната помощ. Денят, в който благодарности се изказват на всички, които спасяват човешки животи. Какво се случва с реформата у нас и кои са най-тежките проблеми „на терен", коментира д-р Десислава Кателиева. Тя е председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

 • Увеличаването на парите за педиатрия и падането на лимита за прием на деца са двата много важни момента. Те са по-важни от парите на живо.

  Парите по клиничните пътеки се определят от Лекарския съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването. Менажирането на тези пътеки за съжаление е в ръцете на чиновници, които не разбират кое как се случва, каза д-р Ненков.

 • По време на научната конференция по психиатрия и клинична психология в София беше изнесен и докладът на  Европейската Психиатрична Асоциация относно състоянието на българското психиатрично здравеопазване.

  Бяха представени общо 20 препоръки отговарящи на 9 предизвикателства и проблема на българските психично-здравни служби.

 • За мнение по темата за разпределението на лекарите се обърнахме към д-р Атанас Атанасов. Той е бивш изпълнителен директор на МБАЛ- Шумен и настоящ член на управителния съвет на БЛС.
  Според предложената от Министър Ананиев Наредба № 1 за специализациите, според които промени лекарят след вземане на специалност ще трябва да работи за срока на обучението си в лечебни заведения в общини, определени от министъра на здравеопазването, пред Център за защита на правата в здравеопазването по темата коментира д-р А. Атанасов:

 • daritkovaД-р Даниела Дариткова е новият председател на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ, съобщи пред медиите премиерът Борисов. До сега Д-р Дариткова беше председател на ПК по здравеопазване и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
  Д-р Даниела Атанасова Дариткова – Проданова е родена на 28.09.1966 г. Тя е завършила Санкт Петербургския медицински педиатричен институт със специалност по педиатрия и обща медицина. Магистър по Здравен мениджмънт от Медицинския университет в София. Била е общински съветник в Смолян. Народен представител от 2009 г., председател на Комисията по здравеопазване в 41-то и 43-то Народно събрание. Преди да се заеме с политиката е работила е като общопрактикуващ лекар.

 • suomi 1Финландският премиер Юха Сипиля обяви оставката на дясноцентристкото сиправителство днес, след като не успя да прокара здравна реформа в страната, предадоха световните агенции. Президентът Саули Нинистьо е приел оставката на министър-председателя Юха Сипила, но е поискал от правителството да продължи да действа, докато не бъде назначен нов кабинет. От 2015 г. премиерът бе начело на коалиция, съставена от неговата Центристка партия, консервативната Национална коалиция и отцепниците от крайната десница в лицето на движението Синя реформа.

 • boltadjД-р Николай Болтаджиев е председател на Националното сдружение на частните болници. Днес разговаряме с него за събитията през изминалата седмица, за упреците към частните болници и за посоката, по която трябва да поеме здравеопозването ни, за да излезе от задънената улица, в която се намира от години. 

   Д-р Болтаджиев, седмицата, която си отива ще запомним с шумните арести на медици, които бяха освободени още на другия ден от съда, както и с оповестените данни от здравното министерство, че независимо от допълнителната финансова помощ за държавните и общинските болници, те се остават със 161 млн.лв. дългове.  В същото време протест на фармацевти от цялата страна изведе на преден план и други проблеми, този път от областта на лекарствената политика. Как, на този фон, оценявате факта, че обществото продължава да живее с усещането за една зле управлявана и разтърсвана от непрекъснати скандали здравна система? Кои са причините за тази перманентна криза, която вече изглежда безкрайна?

 • ambulanceНа 19.02.2019 БЛС рестартира националната си кампанията срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“. Тази година мотото на кампанията е „Добрата дума лекува“.
  Паралелно се провежда кампания и от БАПЗГ. Тяхната кампания е под наслов “Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”.
  Инициативите идват в отговор на нови съобщения за агресия на пациенти срещу медици. Тези съобщения не са спирали през последните години. Всеки път, когато зачестят или медиите им отделят повече внимание, съсловните организации се чувстват задължени да направят нещо и това нещо обикновено е призив, кръгла маса или национална кампания.
  Могат ли кампании, като тези да спрат насилието?
  Очевидно не. Кампанията „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“ на БЛС е стартирана през септември 2017 година. Фактът на нейният рестарт е доказателство за липсата на ефект от подобни мерки.

 • surgery 1807541 340Национални консултанти по различните медицински специалности вече няма да има, тяхната дейност и функции ще се поемат от експертни съвети. Това предвиждат промени в Наредба 47 от 2010 г. за организацията, дейността и условията и реда за финансиране на националните консултанти на Министерството на здравеопазването. Проектът на новата наредба е публикуван на сайта на здравното ведомство за обществено обсъждане, което ще продължи до 10 март.

  Новият подзаконов нормативен акт се предлага във връзка с промените, направени през Преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК, приети в края на миналата година. Така фигурата на националния консултант остава в историята, като се въвеждат Експертни съвети, които ще имат подпомагащи функции и ще бъдат създавани със заповед на здравния министър.

 • prof.Petyr MarinovПроф. д-р Петър Маринов, дм, дмн е специалист по психиатрия и съдебна психиатрия. Председател на Асоциацията на експертите по психично здраве, бивш председател на Българската психиатрична асоциация, член на Колегиум частна психиатрия, член на Европейската психиатрична асоциация.

  Днес разговаряме с него по темата за състоянието на психиатричната помощ у нас и идеята, лансирана в публичното пространство за създаването на нова структура към Министерски съвет, която да отговаря за провеждането на националната политика в областта на психичното здраве.

  Проф. Маринов, за пореден път медиите изнесоха драстични факти за състоянието на психиатричните болници у нас. Имате ли обяснение, защо този проблем стои с такава острота вече дълги години и не получава решение?

  Драстичните факти, които споменавате са налични и дават основание не само за размисъл. Те изискват по-дълбок анализ

 • Cveteslava GylybovaНад половината от психиатричните отделения,болници и центрове в страната са в критично състояние- каза здравният министър Кирил Ананиев.

  В резултат държавата обеща да ремонтира с над 10 млн.лв психиатриите. Какво е нужно да станат нормални те за хората,които се лекуват и за работещите в тях?

  Реформата на психиатричната помощ е дълъг , тежък и скъп процес, но трябва да се започне. Това каза в студиото на БНТ, д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия ,,Свети Иван Рилски

  ,,Факт, е че за първи път на това ниво ръководство на Министерството на

 • katsarov plus minusКонцепцията, че трябва да се повиши контролът над ТЕЛК не е съвсем обоснована, защото системата на ТЕЛК и сега е една от най-контролираните. Това каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на „Плюс-Минус.” В самата ТЕЛК комисия участват представители на НОИ. Институтът има комисии, които разглеждат всяко едно от решенията на ТЕЛК и могат да го оспорят пред Националната експертна лекарска комисия. Тя осъществява контрол върху тези решения, има и съдебен контрол”, обясни той.
  Д-р Кацаров твърди, че намаляването на процент на инвалидност, след изменението на наредбата за медицинската експертиза не е повсеместна практика и всъщност броят на лицата с трайна неработоспособност не е толкова голям. „Броят на хората, които получават инвалидни пенсии, е около 500 хиляди. 300 хиляди души в страната са регистрираните хора с диабет и още толкова с онкологични заболявания. Следователно само болните от тези две заболявания са повече от пенсиите за инвалидност, а те по наредба ще получат над 50%, ако се освидетелстват. Броят на освидетелстваните не е толкова голям, колкото се говори”, уточни той и добави, че в България има 1,2 млн. души с хипертония.

 • TELK„Не можем да кажем, че сме удовлетворени от получените данни. Очаквахме да получим данни колко хора са засегнати. Когато се разработваше наредбата и методиката за прилагане, ние предупредихме, а дори те самите направиха изчисления и разбраха, че ще има доста хора, които ще отпаднат“. Това заяви днес пред БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

  Според нея не е станало ясно колко хора са отпаднали. „Чухме, че за 6 месеца са минали повече хора отколкото през цялата 2017 г., но все още очакваме да получим официалните и пълни данни“, допълни тя.

  По думите й неправителственият сектор не разполага с данни за броя на заболяванията, довели до увреждания на функционирането на организма и за това кои хора от кои заболявания са най-засегнати.

 • Boltadj blumbergУправителят на НЗОК изказа мнение, че частните болници не трябва да ползват обществен ресурс. Ако това стане ще бъде преди всичко удар по пациента, заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници и собственик на МБАЛ "Св. Богородица", в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.
  Това, което каза д-р Дечев съвпада с предизборните документи на БСП. Атаката му към здравния министър и политическата класа съвпадна по време с обявеното от Президента създаване на съвет за стратегическо планиране. Нищо чудно двете неща да са свързани. Това изказвае е политическо, а не експертно. В случая Конституцията и нормативната уредба не позволява това, защото според юридическите лица не трябва да се делят заради формата на собственост.

 • hristina.nikolovaДнес разговаряме с адв. Николова за съдебните дела, които води ЦЗПЗ, за често срещаните казуси на съдебни спорове между пациенти, лекари и лечебни заведения,както и за правните последици, които биха настъпили, ако Конституционният съд обяви за противоконституционни текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Както е известно, съдът бе сезиран от група депутати от „БСП за България“ и се очаква насрочване на делото.

  Адв. Николова, моля да ни кажете колко и какви дела води ЦЗПЗ през последната година?

  През 2018 г. водихме над 70 дела, като тази бройка включва административнонаказателни, заведени от лечебни заведения и лекари срещу държавни институции - основно НЗОК с нейните териториални поделения и ИАМО; срещу Министерски съвет - заведени от сдружения на лечебни заведения и от самите лечебни заведения, дела за надлимит; дела за медицинска грешка; дела за отказ от разрешение за лечение в чужбина срещу НЗОК, МЗ и ЦФЛД.

 • smetki pariДа бъде ускорено провеждането на здравна реформа, ще настоява бизнесът. Това стана ясно на пресконференция на четирите национално представителни работодателски организации АОБР, на която те представиха приоритетите си за 2019 г.

  Една от промените, на които работодателите държат е свързана с изплащането на болничните на работниците и служителите. Според работодателските организации бизнесът не трябва да плаща първите три дни болнични, т.е. този разход ще трябва да се поема от общественото осигуряване.

 • Petkov ost“Стоим зад концепцията си за реформа в ТЕЛК, предложена през 2017 г.“. Това заяви на брифинг днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той бе лаконичен по темата за вчерашната акция на прокуратурата и МВР, при която бяха направени разкрития за фалшиви ТЕЛК-решения, въз основа на които се отпускат инвалидни пенсии на хора, които реално не са болни.

  „МВР си вършат работата. Фалшивите ТЕЛК-решения са една публична тайна“, категоричен бе министър Петков. По неговите думи обаче тя ще действа дисциплиниращи и превантивно при подобен род измами.

Log in or Sign up